NVIDIA ve AMD’nin Ekran Kartı Pazar Payları Açıklandı


Yıllardır geliştirmiş oldukları teknolojileri piyasaya sunanAMDve NVIDIA üreticilerinin GPU pazar payları ve son 10 yıl içerisinde nereden nereye geldiklerine dair detaylı bir rapor hazırlandı. Rapora göreNVIDIAşuanda pazarın %81.2’sine sahipken, AMD %18.8’e düştü. Ayrıca üreticiler için son 10 yılın en kötü dördüncü çeyreği yaşanıyor.

2018 Yılının Son Dördüncü Çeyreğinde NVIDIA Yükseldi

Jon Peddie Research firması tarafından hazırlanan GPU pazar raporu yayınlandı. Rapora göre NVIDIA, 2018 yılının 4. çeyreğinde AMD’ye göre pastanın büyük bir bölümünü kazanmış durumda. Geçtiğimiz hafta ise rapor düzenlenirken, GPU sevkiyatlarına göre masaüstü ve dizüstü bilgisayar kullanıcıları baz alındı.

Bir önceki çeyreğe göre şuanda dünya genelinde GPU sevkiyatlarının %2.65 düştüğü belirtiliyor. Aynı çeyrekte GPU sevkiyatları masaüstü grafik kartı %20, laptop sevkiyatları %8 arttı. Bu rakamlar göz önüne alındığında, 2018 4. çeyrek %11.59 sevkiyat oranı ile son 10 yıllık en kötü dönemini yaşadığı bildiriliyor.

Mining Dalgasının Etkisi Büyük

Biliyorsunuz ki geçtiğimiz senelerde tüm dünya genelinde bir mining dalgası başlamıştı. Türkiye dahil milyonlarca insan özellikle hash değerlerinin çok iyi sonuçlar vermesinden ötürü AMD ekran kartlarına yönelmiş ve stokları tüketmişlerdi. Bu dönemler hemNVIDIAhem de AMD üreticilerine çok güzel yaradı. Zira board üretip kartları yetiştirmek artık büyük stok sorunu oluşturmaya başlamıştı.

Şimdi ise mining balonu sönmeye devam ettiği ve istediği sonuçları artık kullanıcılara vermediği için, talepler de azaldı. İnsanlar ekran kartı almak yerine ihtiyacı olduğu modellere yönelerek farklı ürünler tercih ediyorlar. Laptop serisinde gördüğümüz artış gibi.

  • Tekil ekran kartı satışları PC satışlarının %27.78 gerisinde olup, geçen çeyreğe göre %3.83 düştü.
  • Genel PC pazarı çeyrek bazda %1.61 oranında arttı. Yıllık bazda ise %3.79 düştü.

Şuanda AIB ortaklarından toplam satışlar 2018’in dördüncü çeyreğinde 2.8 milyar doları aşmış durumda. NVIDIA’nın pazar payı şuan için %81.2 (2013 yılının Q3 döneminde %74.3’dü) ve AMD’nin pazar payı %18.8 (2018’in üçüncü çeyreğinde %25.7’di) olarak listelendi.

NVIDIA RTX Serisi ile Arayı Açtı

Işın izleme teknolojisi olan Ray Tracing (RTX) NVIDIA ekran kartları ile birlikte geldikten sonra, GeForce 20 serisi kartlar 500 dolardan başlayan fiyatlar ile satılmaya başlanmıştı. Çok ciddi grafik performansı ve render vaadi ile gelen modeller kullanıcılarını memnun ettiğinden dolayı bir çok gelişmeye fırsat tanıtı.

AMD Radeon RX 590 piyasaya sürüldü ama istediği performansı yakalayamadı. Zira çok büyük değişiklikler ve sıçramalar içermediği için, AMD müşterileri de NVIDIA kanadına kaymış oldu. Ardından NVIDIA GeForce RTX 2060, GTX 1660 Ti ve GTX 1660 modelleri de piyasaya uygun fiyatlı modeller olarak sürüldü.

Şuan için satış rakamları ve kimlerin hangi firmayı tercih ettikleri ortada. Peki siz hangi üreticiyi tercih ediyorsunuz? Aşağıdaki oylamadan bizlere fikirlerinizi iletin.

Kaynak: pchocası

Bir cevap yazın