Spotify, Apple’ı şikayet etti!

Apple’ın geliştiricilere yaptığı kesinti, buna hak verenler olsa da görünüşe göre Spotify’ın canına tak etti!

SPOTIFY, Avrupa Komisyonu’nda APPLE’A karşı bir haksız rekabet şikayetinde bulunduğunu duyurdu. CEO Daniel Ek tarafından açıklanan şikayet, Apple’ın mağazası App Store’un “hem oyuncu, hem de hakem gibi davranarak diğer uygulama geliştiricilerini kasıtlı olarak dezavantaj altına aldığını” ileri sürüyor.
İnceledik: Robot bankacı iş başında!

Şikayete göre Apple, spotify ve diğer hizmetleri “Apple’ın ödeme sistemi üzerinden yapılan satın almalarda yüzde 30 vergi ödemeye” zorluyor. Bunun karşılığında Spotify, Premium üyeliğinin ücretini yapay olarak artırmak ve “Apple Music’in ücretinin çok üzerine taşımak” zorunda kalıyor. Bir başka deyişle Spotify’a göre Apple, spotify gibi uygulamaların karşısında bekçi gibi bekleyerek ve rakip bir uygulama da sunarak, haksız rekabet ediyor.

Spotify, Apple’ın ödeme sistemini atlaması halinde “Spotify üzerinde teknik ve deneyim açısından kısıtlayıcı yasaklar” uygulamaya başlıyor, müşteri iletişimini kısıtlama gibi. Apple’ın spotify ve diğer rakip akış hizmetlerini Siri, HomePod ve apple Watch’un zamanla dışına çıkardığının da altı çiziliyor.

Apple’ın ücretlerinin yerinde olduğunu düşünen geliştiriciler de var. Apple, dolandırıcılığa karşı uygulamaları denetliyor ve bu oldukça zaman alan bir iş. Para birimi, vergi sorunları, DRM, kullanıcı gizliliği gibi konularla da apple başa çıkıyor.

NETFLIX yakın zamanda apple donanımda tüm uygulama içi satın almaları ortadan kaldırmıştı. Firma bu sayede ios müşterilerinden gelen tüm parayı alabiliyordu, bu bazı apple kullanıcılarını kaybetmeye yol açsa bile. Spotify, aslında Apple’ın ödeme sisteminden 2016’da çıktı ancak ios platformu üzerinden tekliflerini ve diğer bilgilerini paylaşma konusunda hala izin alabilmiş değil.

Spotify, apple Store’daki Uber ve Deliveroo gibi “Apple vergisine tabi olmayan, dolayısıyla aynı kısıtlamalarla karşılaşmayan” uygulamalarla aynı muameleyi görmek istiyor. Şunu söyleyelim ki Apple, sadece dijital hizmetlerden kesinti yapıyor ve fiziksel hizmetlerden pay talep etmiyor.

Kaynak: www.chip.com.tr