IBM Lideri: Kuantum Hesaplama Bitcoin ve Ethereum İçin Tehdit Oluşturacak

Finder.com’dan Fred Schebesta’nın yaptığı yeni bir röportajda IBM yöneticileri, kripto para birimleri ve blok zinciri kriptografisine yönelik olarak kuantum hesaplama tehdidini masaya yatırıyorlar.

IBM Think 2019’da tartışıldığı üzere, IBM’in blok zinciri ve kripto para birimlerinden sorumlu başkan yardımcısı Jesse Lund şu ifadeleri kullanıyor:

“Kuantum hesaplama cüzdanınızın kontrolünü temsil eden özel anahtarları tersine çeviriyor. Genel anahtarınız esasen dengeyi tutan cüzdanınız durumunda. Ben bunun gerçek ve güvenilir bir tehdit olduğunu düşünüyorum. Zira Bitcoin kamuya açık bir defter. Böylece dışarı çıkıp hangi ortak anahtarların en büyük dengeleri tuttuğunu görebiliyorsunuz. Burada dışarı çıkıp odak noktanızı (yani oradaki yüzlerce veya binlerce Bitcoin) hedefleyebilirsiniz. Ben size çok rahatlıkla kuantum hesaplamanın kamuya açık anahtarları özel anahtara doğru tersine bir çevirme yapabileceğini söyleyebilirim. Hatta bunun yakın vadeli bir tehdit olduğunu bile düşünüyorum. ”

Blok Zincirinin Tehdite Karşı Duyarlılığı

Kuantum bilgisayarlar, bir gün, bir kamuya açık anahtarı özel bir anahtara doğru tersine çevirerek mevcut ortak anahtar şifrelemesini savunmasız hale getirebilir. Lund, tüm blok zincirinin en az yarısının bu duruma duyarlı olduğuna inanıyor.

Panelistler, tehdidin iletişim, akıllı araçlar, kişisel cihazlar ve özel ve devlet veritabanları gibi neredeyse tüm kripto sistemlere yayıldığını söylüyor. Kuantum hesaplama riskini Bitcoin, Ethereum ve diğer pek çok kripto para riskine karşı azaltmak için IBM ekibi, kuruluşların sistemlerini derhal kuantum proof sitemine geçirmeye başlaması gerektiğine inanıyor.

IBM veri güvenliği hizmetlerinin baş teknoloji sorumlusu Nev Zunic, kodlayıcıların şimdi kuantum tehdidini ele almaya başlaması gerektiğini ifade ediyor:

“Şirketler, ürünlerinin yaşam döngüsünün bir noktasında hacklenemeyecekleri için bugün harekete geçebilmeleri oldukça önemli. Kuantum ve getireceği olası risklerin farkında olmaları gerekiyor”

Karmaşık Bir Sistem

İsviçre’deki IBM Research’teki güvenlik ve gizlilik grubunun yöneticisi Michael Osborne, girmekte olduğumuz yeni kuantum döneminin amacının, bugün kullandığımız kriptoda bir raf ömrü ortaya koymak olduğunu söylüyor.

“Hareket etmesi karmaşık olan herhangi bir sistemde herkesin katılımına ihtiyacınız bulunuyor. Bunlar erken düşünmeye başlamanız gereken şeyler. Bir tehdit oluşana kadar bekleyemez ve bu tehdidin üstesinden nasıl gelineceğini çözemezsiniz. Bu şeyler önceden iyi planlanmalı. ”

“Artık 30 yıla sahip değiliz, risk çok yüksek. Kuantum hesaplamanın avantajları bundan önceki gelişmeleri kıracak. ”

Tehdidin gelmesi 10 yıl veya daha fazla sürebilir, diyen Zunic, bugün iletilen verilerin yarının kuantum hesaplamalarından etkilenebileceğini de ekliyor.

“Diğer bir husus ise, günümüzde şifrelenmiş olan, bugün ele geçirilen ve daha sonra şifresini çözmek için saklanan tüm iletişimlerin söz konusu olabileceği. Bu nedenle, devlet kurumları, kuruluşlar, finansal işlemler arasında hassas yayınlar varsa, bunlar gelecekte yakalanabilir, saklanabilir ve şifresi çözülebilir. Bu nedenle, örgütlerin bugün bunun farkında olmaları ve gelecekte potansiyel kuantum saldırılarına karşı kendilerini kanıtlamaları için harekete geçmeleri gerekiyor. ”

Kaynak: kriptokoin.com