Kuzey Kore yaptırımları delmek için kripto para kullanmakla suçlandı

Nükleer silah denemelerinden vazgeçmediği için yaptırımlara maruz kalan Kuzey Kore, yaptırımları delmek için kripto para mı kullanıyor? 

Bu Seferde Yaptırımları Delmek İçin kripto para Kullanmakla Suçlandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore hükümetinin uluslararası yaptırımları delmek için kripto para birimini kullandığını ve Asya borsalarındaki bir dizi siber saldırının arkasındaki güç olduğunu iddia ediyor. Yakında yayınlanacak bir rapora ulaştığını iddia eden Nikkei Asian Review, Kuzey Kore’nin 2015’ten bu yana biriktirdiği kripto paraların 670 milyon ABD Doları tutarında olduğunu söylüyor. Bu durum ilk defa yaşanan bir durum değil. Daha önce de Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti(DPRK) bu tür yasadışı faaliyetlerle suçlanmıştı. Ve bu durum blockchain varlıklarının ortaya çıkmasının uluslararası finans ve diplomasiyi ne ölçüde değiştirebileceğinin bariz bir örneği.

Kuzey Kore, hükümetin nükleer silah programını terk etmeyi reddetmesinin bir sonucu olarak 2006’dan bu yana yürürlükte olan uluslararası yaptırımlardan ciddi düzeyde etkilenmeye devam ediyor. Kim Jong Un diktatör rejimi altındaki ülke ciddi ekonomik problemler yaşıyor çünkü ülkenin ekonomisi büyük ölçüde küresel pazarlardan ihraç edilen kömür ve mineral gibi hammaddelere bağlı. Bu nedenle kripto para biriktirme ülke için bir kazanç yöntemi olabilir.

Siber Saldırıların Arkasında Kuzey Kore mi Var?

İki yıl önce Kuzey Kore hükümetinin Bitcoin madenciliği yaptığına dair kanıtlar ortaya çıkmıştı, ancak birkaç ay sonra bu çalışmalar durduruldu. Güney Kore ve ABD hükümetleri, Kim rejimini kripto para alabilmek için siber saldırılara başvurmakla suçluyor. Mesela, Aralık 2017’de Youbit’e ve yine Ocak 2018’de Coincheck’e yapılan saldırılarda Kuzey Kore suçlandı ve bu saldırılar Bitcoin, Ethereum Classic ve NEM’in de yer aldığı blokchain varlıklarında 571 milyon dolarlık kayıpla sonuçlandı.

Kuzey Kore hükümeti kripto para birimlerini yasadışı fonları aklamak için de bir araç olarak kullanıyor olabilir. Hükümet, özellikle ülke dışından gelen kaçak mallarla ilgili ödemeleri kabul etmek için WeChat’i kullanmış olmakla suçlanıyor. Ayrıca Ülke, Hong Kong merkezli gemi yapımcısı Marine Chain ile iş yapmak için kripto para kullanmış olabilir.

Peki Sadece Kuzey Kore mi?

Kim rejimine karşı suçlamaların kanıtlanmadığını belirtmekte fayda var, ancak devletlerin yaptırımları ve ticari engelleri kolayca atlatmak için kripto para birimini kullanabilecekleri durumu uluslararası diplomasi ve finans için yeni bir gerçeklik olarak karşımıza çıkıyor. Zaten İran ve Rusya’nın uzun bir sürededir, ABD ve Avrupa Birliği yaptırımlarını aşmak için kripto paraları kullandığı iddia ediliyor. Hatta Rusya, sadece bu amaç için tasarlanan devlet destekli bir dijital para birimi geliştiriyor.

Önümüzdeki günlerde Birleşmiş Milletler raporunun tam metni yayınlandığında Kuzey Kore’nin yasadışı faaliyetlerinin olup olmadığı ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabileceğiz. Fakat Kuzey Kore’nin siber saldırılarını ve kripto para biriktirmesini engellemenin kolay bir yolu bulunmuyor. Bu durum, blockchain zincirinin ne ölçüde geliştiğini ve kripto paraların meşruiyetinin daha iyi tanınması ve güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

 

Kaynak: koinmedya.com

Bir cevap yazın