AB’de Huawei’yi Sevindiren Gelişme

Avrupa Birliği, mobil hizmet sağlayıcılarının Huawei’nin iletişim ekipmanlarını kullanmasına engel olmayacak. Bunun yerine ülkelerin 5G siber güvenlik riskleriyle ilgili daha fazla veri paylaşmaları istenecek.

Reuters’ın haberine göre Avrupa Dijital Komiseri Andrus Ansip, G altyapısının önemine dair üye devletlerden değerlendirme test raporlarını değiş tokuş etmelerini isteyecek. Yasal bir zorunluluğu olmasa da bu süreç, önemli bir yasal ağırlık taşıyacak ve ülkelere Huawei’i telekomünikasyon pazarından uzak tutup tutmama konusunda özgürlük tanıyacak.

Bu, ABD pazarında ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle bir şey yapamayan Huawei için çok olumlu bir gelişme. Huawei’nin ekipmanlarının Çin hükümetine bilgi gönderdiğine inanılsa da firma, bu tür suçlamaları kabul etmiyor. ABD’deki Huawei yasağının 5G’nin gelişini yavaşlatabileceği de biliniyor.

5G bağlantısı kritik görevlerde kullanılacağından dünya çapında birkaç hükümet, mobil ağlarında Çinli iletişim firmalarına verdikleri rolleri tekrar gözden geçiriyorlar. İngiltere’nin bu konudaki kararını önümüzdeki ay vermesi bekleniyor. Ülke Huawei’i muhtemelen tamamen engellemeyecek, bunun yerine İngiliz hizmet sağlayıcılarının en fazla yarısının Huawei ürünü olmasına izin verilecek. Almanya ise sadece Huawei değil, tüm sağlayıcılar için çeşitli kısıtlamalar getiriyor. Almanya’da mobil ağlarda kullanılacak tüm donanımlar, öncelikle federal siber güvenlik ajansı (BSI) tarafından test edilecek ve operatörlerin altyapılarını olağandışı durumlara karşı izlemesi şart koşulacak.

Kaynak: www.chip.com.tr

Bir cevap yazın