Dolar’da son dakika: Swap faizi 700’e dayandı

Birkaç gün önce gün içerisinde 5.40’lardan 5.84’e tırmanarak geçtiğimiz yılın Ağustos ayında görülenene benzer bir hareket çizen Dolar/TL, birkaç gündür düşüş seyrinde. Dün 5.30 seviyesine kadar gerileyen kur, yayın saatinde 5.38’den işlem görüyor.

Dolar neden bu kadar düştü?

Dolar’daki bu düşüş, Londra piyasasına Türk Lirası sağlayan bankaların likiditeyi kısması ve buna bağlı olarak Londra swap piyasasında gecelik Türk Lirası faizinin oldukça önemli miktarda yükselmesinden kaynaklanıyor.

Gelen son verilere göre, Londra’da Türk Lirası gecelik swap faizi, bugün yüzde 700’e tırmandı ve haftalık faiz ise geçen haftaki yüzde 22 ve 24 seviyelerinden yüzde 200’e ulaştı.

Swap faizlerinin bu kadar yükselmesi, TL bularak açığa satmak isteyen yabancı yatırımcının maliyetini ciddi biçimde artırdı. Maliyetin artması, spekülatif döviz talebinin sönmesine yol açtı ve TL bu sayede bir miktar değer kazandı.

Gecelik swap faizi grafiği, kaynak: Financial Times

Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş, swap faizlerindeki artışın spekülatif yatırımların önünü kısa vadede keseceğini fakat uzun vadede TL bulamayan yabancı yatırımcıyı düşman edeceğini söylüyor.

Demirtaş, TL bulamayan yatırımcının borsaya ve tahvillere yöneleceğini, bunun borsa ve tahvillerin satılmasına yol açacağını, yani yabancı yatırımcıyı kaçıracağını ifade etti.

Öte yandan bugün Reuters’a konuşan fakat ismi verilmeyen Türkiye’den üç kaynak, “Bu tür adımlar uzun vadede uygulanabilecek politikalar değil. 10-15 gün boyunca ve spekülatif saldırılar sırasında yapılabilirler. Bu seçimler sona erene kadar sürecek.” diyor.

Borsada düşüş

Dün 99,000’den işlem gören BIST 100, bugün 95,700’e kadar sarktı. Bu seviye, 17 Ocak’tan bu yana ilk defa görülüyor.

Kaynak: uzmancoin.com

Bir cevap yazın