Türkiye’nin Komşusu Gürcistan, Nasıl Bitcoin Madenciliğinin Merkezi Oldu?

Resmedilmeye değer vadileriyle Güney Kafkasya’nın engebeli dağlarında yer alan, eskiden Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti olan Gürcistan, Connecticut eyaleti ile aşağı yukarı aynı nüfusa sahip. Stalin’in doğduğu yer olarak bilinmesinin yanı sıra; dünyanın en eski şarap bölgesi olma özelliği ve zengin mutfağıyla da tanınıyor. Daha yakın bir zamanda ise dünyanın en büyük üçüncü kripto paramadencilik operasyonuna ev sahipliği yapmasıyla ünlendi.

Ek olarak, ülkenin %5’i kripto madenciliği ve yatırımıyla ilgileniyor. 2016 yılında Gürcistan hükümeti mülkiyet hakları tescili için blockchain ile çalışan bir sistem yaratan ilk hükümet oldu. Hatta bu sistemin üzerinden 2018’in ortasına kadar 1.3 milyondan fazla kayıt yapılmış. Yetkililer artık tüm devlet kayıt işlerini dağıtık hesap defterine taşımayı istiyor.

Kriptocu rüyası nerdeyse, değil mi? Fakat küçük bir ülke için fintech öncüleri arasında yer almak biraz pahalıya patlayabilir. ABD merkezli blockchain yazılım ve donanım sağlayıcısı Bitfury, Gürcistan’ın mevcut kripto piyasasındaki momentumun çoğunu sağlıyor. Ucuz elektrik ve savsak regülasyonlar madencilik devini Alazani vadisine çekti; vergi muafiyeti ve elverişli kredi koşulları da şirketin oradan ayrılmamasını sağladı. Eleştirmenler Bitfury’nin bu ayrıcalıkları ülkenin en güçlü insanlarından biriyle gizli bir anlaşma yaparak kazandığı ve bu anlaşmanın ulusun enerji güvenliğini tehdit ederken çok az sayıda hissedarın yararına olduğu kanısına vardılar.

Sıcak Karşılama

Bitfury Group 2011 yılında Letonyalı girişimci Valery Vavilov tarafından kuruldu. Şirketin web sitesindeki biyografiye göre Vavilov, “Sovyetler Birliği’nin dağılmasından kaynaklanan zorluklar”ı birebir yaşamış. Her ne kadar şirket San Francisco’da kurulmuş olsa da Sovyet-sonrası bölgeleri ciddi bir şekilde temsil ediyor. Görünüşe göre, Bitfury’nin üst yöneticileri bölgedeki işin ayrıntılarının yanı sıra, bölgenin sunduğu zorluklar ve fırsatlara da oldukça aşinaydı.

Vavilov ilk olarak 2013’te Gürcistan’a iş konuşmaya geldi; Temmuz 2014’te, Bitfury’nin ilk 20 megavatlık veri merkezi Gürcistan’ın doğusundaki Gori kentinde kuruldu. Ertesi yıl Aralık’ta Bitfury’nin 16 nm ASIC çiplerini başkent Tiflis şehir sınırları içindeki Gldani adlı bölgede yeni bir tesise yerleştirmesi, şirketin ülke çapındaki madencilik kapasitesini neredeyse üç katına çıkardı. Bu tesis, -%18’lik KDV’den muafiyet gibi bir avantaj ile – teknoloji şirketlerinin ilgisini çekmek için tasarlanan, yeni geliştirilen Serbest Sanayi Bölgesi’nin ilk sakini oldu. Şirket, yaklaşık 1 dolara denk gelen sembolik 1 lari karşılığında 18 hektarlık bir arazi satın aldı. Yeni veri merkezinde, yeni bir tescilli soğutma teknolojisi bulunuyordu: bilgisayarları bloğu kapatmak için yarışırken iletken olmayan sıvı tanklarına batırılıyordu.

Bitfury 2014’e ulaştığında, ülkenin en zengini ve eski başbakanı olan Bidzina Ivanishvili’ye bağlı Gürcistan Ortak Yatırım Fonu, firmaya 10 milyon dolarlık bir donanım yardımı sağladı. Hem Bitfury hem de Ivanishvili’nin temsilcileri Gldani tesisi henüz açılmadan önce kredinin geri ödendiğini belirtse de milyarder hakkındaki söylentiler nedeniyle projenin faydalanıcılarından biri olarak kaldı ve bu dedikodular asla bitmedi. Her halükârda, iki işletme Bitfury’nin yönetim kurulu üyesi George Kikvadze’nin Ortak Yatırım Fonu’nun kıdemli bir yetkilisi olduğundan dolayı en azından birbirine bağlı bir yöneticilik bağlantısını sürdürüyor.

Hükümet ile madencilik devi arasındaki ilişki hızla ilerledi ve Nisan 2016’da Valery Vavilov ve Ulusal Kamu Sicili Dairesi Başkanı, blockchain ile çalışan bir mülkiyet kayıt sistemi oluşturma planlarını kamuoyu ile paylaştı. Ertesi yıl Gürcistan, devlet kayıtlarını güvence altına almak ve onaylamak için dağıtık hesap defteri teknolojisini uygulayan ilk ülke olarak tarihe geçti.

Şubat 2018’de, Bitfury, Gldani veri merkezini Hong Kong merkezli bir fintech şirketi olan Chong Sing Holdings’e sattığını ve şirketin ‘hem donanım hem de yazılım çözümlerinin Asya pazarındaki başarılı büyümesini sürdürme’ gerekliliğini belirtti. Fakat birkaç ay içinde tesis, orijinal mal sahiplerinin kontrolüne geri döndü: Çin’deki fiyatların dalgalanması ve regülasyon baskılarının artmasıyla Chong Sing kendini risklerden korunmak ve kripto varlıklarıyla alakasını kesmek için acele ederken buldu. Bitfury, Gldani tesisini indirimle geri alabildi. Uzun süren ayı piyasasına rağmen, şirket kar etmeye devam ediyor ve uzun vadede Bitcoin’de yükleşini sürdürecek gibi görünüyor.

Kaynak: kriptokoin.com

Bir cevap yazın