Üniversitelerde Bedava Elektrikle Bitcoin ve Ethereum Madenciliği Yapılıyor!

İlginç Bir Araştırma

5 Mart’ta PCMag’de yayımlanan teknoloji şirketi Cisco’nun araştırmasına göre, üniversite kampüsleri, sanayi bölgelerinde yapılan madencilik faaliyetlerinde ikinci büyük kripto para birimi madencisi konumunda.

Cisco’nun menkul kıymet araştırmacılarının, çeşitli sektör bölgelerinde kripto para birimi madenciliği faaliyetlerini araştırdığı belirtiliyor. Araştırma, muhtemelen şüpheli kripto madenciliği de dahil olmak üzere müşterilerin kötü niyetli etkinliklerini taramak için ağ bağlantılarını izleyen Cisco’nun güvenlik ürünü Umbrella ile gerçekleştirildi.

Kampüsler İkinci Sırada

Raporda, üniversite kampüsleri sanayi bölgelerinde % 22’lik oranla en büyük ikinci kripto para madencileri olarak sıralanıyor. Diğer taraftan yaklaşık % 34’lük bir oranla da, sadece enerji ve kamu hizmetleri sektöründe ikinci sırada yer alıyor.

Cisco tehdit araştırmacısı Austin McBride, PCMag’a trend ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “madencilik teçhizatını dört yıl boyunca yatakhanenizde çalışır halde bırakın, üniversiteden büyük bir miktarda parayla mezun olursunuz” ifadesini kullanıyor.

McBride’a göre, madencilik cihazlarını yurt odalarında veya okul kütüphanesinde çalıştırırken, öğrenciler, kripto para madencilik karlılığıyla ilişkili elektrik maliyetlerini sıfıra indirdiklerini ileri sürerek şu açıklamayı yapıyor:

“ŞU ANDA BİR ÇOK KOİN İÇİN MADENCİLİK ZORLUĞU ÇOK YÜKSEK. ZİRA HEM ELEKTRİK HEM DE İNTERNET MALİYETİ BU KRİPTO PARA MADENCİLİĞİNDEN ELDE EDECEĞİNİZ KARDAN DAHA PAHALIYA MAL OLUYOR. BU MASRAFLARI ÖDEMEK ZORUNDA DEĞİLSENİZ, O ZAMAN ÜNİVERSİTENİN İMKANLARINI KULLANARAK PARA KAZANMAK İÇİN GERÇEKTEN İYİ BİR YERDESİNİZ.”

Medya ve Sağlık Endüstrisi

Cisco’nun sıralamasında, üniversite kampüslerini ve programlarını sırasıyla % 6 ve % 7 oranla medya ve sağlık endüstrileri takip ediyor. Yerel yönetimlerde kripto para birimi madenciliği, imalat ve finansal hizmetler sektörleri sırasıyla % 4, % 3 ve % 2 oranda yer alıyor.

Benzer bir eğilim, geçen yılın nisan ayında siber saldırı izleme firması Vectra’nın hem kurumsal kripto para birimi madenciliğinin hem de kriptojacking denilen yöntemin üniversite kampüslerinde diğer sektörlerden daha yaygın olduğunu tespit ettiğinde gözlenmişti.

Üniversite Yönetimlerinden Uyarı

2018 yılının Ocak ayında, Stanford Üniversitesi, okul kaynaklarının “kişisel finansal kazanç için kullanılmaması gerektiğini” hatırlatarak kampüsteki kripto para madencilik faaliyetlerine karşı bir uyarı yayınlamıştı.

Kripto para birimi madenciliği, bilgisayar maliyetleri en aza indirildiğinde en kazançlı alanlardan bir tanesi. Ancak bu durum maalesef riske atılmış sistemler, kötüye kullanılan üniversite bilgisayar ekipmanı ve kampüs gücünü kullanan şahsi madencilik cihazlarına yol açmış durumda.

Kaynak: kriptokoin

Bir cevap yazın