Milyarlarca dolarlık şebeke çöktü: OneCoin’in kurucuları tutuklandı

FBI, bir piramit şeması ile yatırımcılardan milyarlarca dolar çaldığı söylenen OneCoin projesinin kurucusunu tutukladı.

6 Mart’ta Los Angeles’ta gözaltına alındığı bildirilen OneCoin’in kurucularının Konstantin Ignatov ve kız kardeşi Ruja Ignatova olduğu aktarıldı. Ignatov tutuklanırken kız kardeşi tutuklanmadı. İki kardeşin elektronik dolandırıcılık, menkul kıymetler sahtekarlığı ve kara para aklama ile suçlandığı, ayrıca yatırımcıları sahte bir kripto parayla milyarlarca dolar dolandırdıkları belirtildi.

2014 yılında kurulan OneCoin, Bulgaristan’ın başkenti Sofya merkezli. Proje, üyelerin diğer potansiyel yatırımcıları kripto para paketleri satın almaya yönlendirerek komisyon elde ettikleri bir pazarlama ağı şeklinde yürütülüyordu. OneCoin’in dünya çapında 3 milyonun üzerinde üyesi olduğu ifade ediliyor.

Las Vegas’ta yatırımcılarla gerçekleştirilen bir toplantıda OneCoin üyelerinin sorduğu coin’leri ne zaman nakde çevirebilecekleri sorusuna Ignatov’un “Eğer bunun için buradaysanız bu odayı şimdi terk edin, çünkü bu projenin ne demek olduğunu anlamıyorsunuz.” cevabını verdiği kaydediliyor.

Suçlamalarla ilgili konuşan Manhattan Savcısı Geoffrey S. Berman, şöyle dedi:

“Bu sanıklar, tamamen yalan ve dolandırıcılığa dayalı milyarlarca dolarlık bir kripto para şirketi yarattı. Büyük geri dönüşler ve asgari risk vaadinde bulundular fakat bu iş bir saadet zinciriydi. Sanıklar zenginleşirken yatırımcılar mağdur oldu.”

Gerçekleştirilen soruşturmalarda OneCoin’in 2014’ün dördüncü ve 2016’nın üçüncü çeyreği arasında 3.8 milyar dolar satış geliri, 2.5 milyar dolar ise kâr elde ettiği anlaşıldı.

Kaynak: uzmancoin

Bir cevap yazın