Altın ve Bitcoin fiyatları arasında bir ilişki var mı?

Altın ve Bitcoin fiyatları arasındaki korelasyondan hareketle Bitcoin fiyatlarının dibi gördüğü yorumu yapılıyor. Son aylarda Bitcoin işlem hacmindeki artışlar vurgulanıyor.

Altın ve Bitcoin fiyatları

Yazının kaleme alındığı saatlerde 1 gram altın 227 TL’den işlem görmektedir. 1 Bitcoin’in (BTC) TL cinsinden fiyatı ise Türkiye’deki bir kripto para borsasın verilerine göre 21,625TL. Basit bir matematik işlemin ardından 1 BTC=95 gram altın. Yani 1 Bitcoin yaklaşık 95 gram altının değerine eşit oluyor.

Bitcoin için dijital altın benzetmesini yapan yorumcular var. Bu yorumu paylaşanlar Bitcoin’in altından daha iyi bir değer saklama aracı olabileceğini iddia ediyorlar. Ayrıca Bitcoin’in altından daha güvenli biçimde saklanabileceği, daha likit bir varlık olduğu ve daha kolay biçimde transfer edilebildiği ileri sürülmektedir.

Bitcoin’in altın karşısındaki en büyük dezavantajı ise fiyatlarındaki aşırı volatilite olduğu ileri sürülüyor. Bitcoin tam bir yıl önce (18 Mart 2018) 7,697 dolardan işlem görmekteydi. Bitcoin fiyatlarında %47’lik bir düşüş söz konusu. Dolar cinsinden altın değerlerinde ise bir önceki yıla göre %1’lik bir azalma söz konusu.

Bir twitter kullanıcısı Bitcoin ve altının aynı kaderi paylaştığını düşünerek iki varlığın değerlerini kıyaslıyor. Bu kıyasa göre Bitcoin’de dip değerler oluşmuş durumda. Bu süreçten sonra Bitcoin altın gibi boğa koşusuna başlayacağını iddia ediyor.

Bu iddiasını güçlendirmek için son zamanlarda Bitcoin işlem hacmindeki artışı vurgulamaktadır. Bitcoin işlem hacminde %150’lik bir artış söz konusu.

 

Kaynak: koinmedya.com