Sağlık Bakanı Koca’dan flaş aşı açıklaması!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gaziantep Valiliği ziyaretinde hepatit B ve polio aşılarıyla  ilgili sorun yaşandığı yönündeki iddialara ilişkin gazetecilerin sorularını  yanıtladı.

Hepatit B ile ilgili 300 bine yakın dozu geçen hafta Türkiye geneline  dağıttıklarını ifade eden Koca, “550 bine yakın polio (çocuk felci) aşısını da verdik.  Dolayısıyla bu anlamda ne hepatit B ne de polio aşısıyla ilgili sıkıntı  yaşanmıyor, yaşatmayacağız.” dedi.

Aşıyla ilgili gelecek dönemde yerlileştirme ve millileştirme  çerçevesinde çalışmalar yapılacağına işaret eden Koca, şunları belirtti:

“Önümüzdeki 5 yıllık süreçte yüzde 100 dışarıya bağımlı olduğumuz  aşıyı yerlileştirmek istiyoruz. Önümüzdeki 1 yıl içerisinde özellikle kuduz ve  benzeri anti serumları yerlileştirme, yani ruhsat verme sürecini başlattık.  Özellikle yurt dışına hem Küba, Kore olsun hem de Avrupa merkezli önemli  gördüğümüz bir iki merkezle yakın ilişki içerisindeyiz. Özellikle teknoloji  transferi ve ar-ge boyutuyla ilgili aşıyı yerlileştirme noktasında kararlı  olduğumuzu söylemek istiyorum.”

Bakan Koca, yerli ve millileşme çalışmalarını çok önemsediklerini dile  getirerek, “Ben kendimi bu anlamda son derece sorumlu görüyorum. Hem bölgesel hem  Bakanlık olarak bizim aktif yapacaklarımız hem de Sağlık Vadisi dahil olmak  üzere, gerekirse ürün odaklı fonlama dahil yerlileşme ve millileşmeyi çok  önemseyeceğimiz bir dönem yaşayacağımızı söylemek istiyorum.” ifadelerini  kullandı.

Kaynak: secure.milliyet.com.tr

Bir cevap yazın